SEKCIJA ZA OSTALE KLUBSKE PASME

 

Info

ANDREJA ŠTANDECKER

vodja Sekcije za ostale klubske pasme

Tel: + 386 51 325 344

 

E-pošta: a.standecker@sloland.net

 

 

NEAPELJSKI MASTIF - Mastino Napoletano

Št. FCI stand.: 197

Specialna razstava neapeljskih mastifov A.T.I.MA.NA.

(ASSOCIAZIONE TECNICA INTERNAZIONALE MASTINO NAPOLETANO), September 27.-29. 2002, Contarina di Porto Viro, Italija

Pripravila Nataša Šetinc

Po letu 1995 je bila letos A.T.I.MA.NA. drugič v Italiji, domovini neapeljskih mastifov.
Srečanje predstavnikov klubov združenih v A.T.I.MA.NA.-o se je začelo že v petek, nadaljevalo v soboto s strokovnimi predavanji in končalo v nedeljo z razstavo.

Na predavanjih se nas je zbralo okoli 50, predvsem tujcev. Predstavljena je bila kompletna statistika vzreje, plodnosti, številčnosti legel,… na vzorcu 23.202 mastinov od leta 1974 do 2001. Zaskrbljujoče je, da se pojavlja vse več legel z samo 1 ali 2 mladičema in da ima večina psic v svojem rodnem obdobju samo eno leglo, pa tudi samci postajajo vse manj plodni.

Pri vzreji kvalitetnih psov so vse bolj uspešni t.i. amaterski vzreditelji ( govora je o dolgoletnih vzrediteljih z veliko znanja, ki jim je vzreja mastinov hobi ), profesionalni vzreditelji pa gledano v razmerju med kvaliteta:kvantiteta procentualno vzredijo manj kvalitetnih psov kot njihovi amaterski kolegi. Število psov vzrejenih pri profesionalcih pa strmo narašča, saj se pri svoji vzreji poslužujejo vseh najnovejših veterinarskih metod, običajno pa imajo tudi zaposlenega svojega veterinarja.

V nedeljo sva si s Petrom ogledala še razstavo.
Prijavljenih je bilo 90 mastinov iz 13-ih držav.
Prevladovali so mastini črne in sive barve, za barvno popestritev je poskrbel le mlad samec mahagonijeve barve iz znane belgijske psarne in psica barve saharskega peska.
V vseh razredih so zmagali psi italijanske vzreje, priznati pa moram, da upravičeno, saj so vizuelno še najbolj zadoščali standardu. Pri večini me je motilo le njihovo nepovezano gibanje, ki je lahko odraz neprimernega bivanja, prevelike telesne teže, lahko pa tudi zdravstvenih težav ( displazija! )

Slike z razstave in zmagovalce si lahko ogledate spodaj.

 

Ch.It.Mond.atimana Damocle del Sirbone, 3 leta

B.I.S. - zmagovalec razstave

Ch.It. Illimani Ida, 4 leta

R. B.I.S., zmagovalka med psicami,

 

Zmagovalec razreda mladih

 

 
Fotografije: Nataša Šetinc