SEKCIJA ZA OSTALE KLUBSKE PASME

 

Info

ANDREJA ŠTANDECKER

vodja Sekcije za ostale klubske pasme

Tel: + 386 51 325 344

 

E-pošta: a.standecker@sloland.net

 

 

NEAPELJSKI MASTIF - Mastino Napoletano

Št. FCI stand.: 197
SKVPM – NOVI ČLAN A.T.I.MA.NE Pripravila Nataša Šetinc

V letu 2003, po nakupu para mastinov iz Neaplja, je z moje strani prišel predlog, da bi bil že čas, da se tudi Slovenija oziroma Slovenski klub za velike pasme in molose, včlani v mednarodno združenje klubov za neapeljske mastife A.T.I.MA.NA. Vodstvo kluba je mojo odločitev podprlo.

Tako je bil SKVPM na letošnji specialki mednarodnega združenja klubov za neapeljske mastife, ki je potekala v Sevi pri Barceloni, Španija, 21.9.2003, tudi uradno sprejet v članstvo kot 14. država na svetu.

Dan pred atimano je bila specialka molosov Monografica, kjer je bilo predstavljenih 50 neapeljcev iz 9-ih držav.

Po razstavi je bilo predavanje o neapeljskih mastifih, tokrat na temo Ortopedski problemi pri odraščanju. Dr. Crimaldi nam je s pomočjo pisnega in slikovnega gradiva, v petih jezikih, zelo nazorno razložil, zakaj in kako prihaja do deformacij veznih tkiv in kosti pri odraščanju. Predavanje je bilo zanimivo tudi za ostale lastnike težkih molosov, saj do enakih problemov prihaja pri večini velikih pasem. Večina se nas je zatem odpravila še na družabno večerjo.

Nedelja je bila naporna, saj se je že ob deseti uri dopoldan začela specialka A.T.I.MA.NA. Prijavljenih je bilo samo 59 neapeljcev, prišli pa so iz 11-ih držav; Italije in Sicilije, Belgije, Španije in Palme de Malorce, Francije, Norveške, Portugalske, Nizozemske, Češke, Švice, Mehike in Slovenije. Vsi predstavljeni psi so bili dobre kvalitete kar sta s svojim ocenjevanjem potrdila sodnika g. Giuseppe Novaresio in g. Carlos Salas Melero. Predvsem je izstopala kvaliteta psic, tudi pri zelo mladih, kar je za vzrejo v prihodnje zelo pomembno. Večina predstavljenih psov je imela dobro gibanje, za kar gre predvsem zasluga tehničnemu komiteju atimane, ki si že nekaj let v sodelovanju z vzreditelji in klubi prizadeva, da bi mastinu povrnili tisto kar je nekoč že imel-gibanje kot panter!

In kdo so bili zmagovalci? Psi italijanskih vzrediteljev, med njimi v razredu najmlajših tudi naša (Natalie)Daiana del Malapensiero. Naziv zmagovalec razstave - B.I.S. je tako kakor dan prej na Monografici pripadel letošnjemu »top mastinu« Leone-ju dello Stradone Vesuviano.

Naslednje leto bo A.T.I.MA.NA v Mehiki, leta 2005 pa v sosednji Madžarski. Glede na popularnost pasme na ameriškem kontinentu, organizator pričakuje udeležbo več kot 150-ih mastinov.

V Madžarski pa upam, da bodo naš klub uspešno zastopali tudi že slovenski mastini.