SEKCIJA ZA HOVAWARTE

 

Info

SUZANA PUC

vodja Sekcije za hovawarte

Tel: +386 31 655 336

E-pošta: suzana.puc@siol.net

 

SPLETNA STRAN SEKCIJE:

http://hovawart-slo.si

HOVAWART - Hovawart

Št. FCI stand.: 109
Interni pregled mladih psov Pripravila Meta Berce

Večini rodovniških psov se zgodi vsaj ena pasja razstava - nekateri pasji lastniki pa pravijo, da je njihov najlepši in ne bi prenesli nikakršne kritike - zato niti ne tvegajo.

Vendar pa lepota kocin in skladnost okončin ni najvažnejše na našem najboljšem prijatelju. Značaj psa je namreč tisto, kar je osnova za medsebojno življenjsko razumevanje in navezanost.

Presojo, oziroma ocenjevanje značaja vzrejna komisija v naši vzreji zaenkrat še ne zahteva. Nasprotno pa je to v domovini hovawartov, kjer je ta test že dolgo v veljavi in je predvsem v pomoč in kontrolo vzrediteljem pri nadaljnji vzreji. Lastnikom pa so nasveti in morebitna opozorila koristna pri nadaljnjem odnosu s svojimi štirinožci.

Kako pa naj bi ta preizkus značaja potekal smo lahko videli in pri njem sodelovali v nedeljo, 20.05.2007 na vadbišču KD Velenje.

Tam se nam je namreč pridružila naša gostja gospa Sabina Kerschner, specialna sodnica za hovawarte, dolgoletna vzrediteljica in strokovno usposobljena referentka na področju vzreje iz Avstrije. Da bi nas s potekom pregleda mladih psov lahko čim bolje seznanila, je s seboj pripeljala še Susanne Hagmann, sodniško pripravnico.

Skupaj sta na poligonu sestavili posamezne vaje, s pomočjo katerih naj bi lastniki čim več izvedeli o značajskih lastnostih svojih psov. Pri tovrstnih pregledih se preizkuša obnašanje psa v primeru optičnega in akustičnega vpliva, preizkusi se plenski nagon, reakcijo v skupini in navezanost na lastnika.

Za lažje razumevanje je nato sledil praktični prikaz z odraslim psom, ki ga je za nas izvedla ga. Hagmann s svojo psičko Danjo von der Tannenmuehle. Skupaj sta nam pokazali zaželeno obnašanje oz. reakcijo psa, ko ga izpostavimo določenim situacijam.

Nato pa so bili na vrsti naši lastniki s svojimi psi. Posamično so spoznavali različne ovire, ki so jih v večini tudi uspešno rešili.

Bilo je izredno zanimivo in poučno, tako za lastnike oz. vodnike psov, kakor tudi za nas, obstranske opazovalce. Ga. Kerschner je pri vseh psih, ki so sodelovali pri testiranju podala svoje mnenje in koristne napotke. Pri programu testiranja značaja pa je bil prav tako v veliko pomoč marker Franc Pusovnik, ki je z veliko požrtovalnostjo sodeloval pri prikazu igre s tujo osebo. Zanimivo in pohvalno je, da se je predstavilo vseh 8 psov (starih 7 mesecev) iz B-legla Hovi-raj. Vsi so se zelo spodobno in nekateri tudi zelo pohvalno odrezali. Preostali udeleženi psi ( 6 ) so bili nekoliko starejši, nekateri že odrasli. Tudi za njih je imela ga. Kerschner same spodbudne besede.

Za dolgoročne cilje vzreje in sobivanja s to pasmo pri nas je prav gotovo važno in pravilno, da vsi, ki smo temu blizu vemo, kaj imamo v plemenskem materialu in linijah. Prav tako kot vrline, so pomembne tudi pomanjkljivosti in le, če jih poznamo, lahko nanje (delno) vplivamo. (Oh, le zakaj ni primeren značaj pogoj za vzrejo tudi pri ljudeh?)

Končni rezultat je bila zelo prijetna in koristno preživeta nedelja, s sijajno pogostitvijo, z gostjo sodnico, ki je prišla predvsem zaradi prijazne naklonjenosti do naše zavzete predsednice Suzane Puc. Predsednica pa se je pokazala kot odlična organizatorka in prevajalka. Pri realizaciji srečanja so se nekateri člani še posebno potrudili, prav tako pa tudi prijazni in prizadevni velenjski kinologi.

Zelo spodbudno je, da je na naših srečanjih mnogokrat tudi zelo koristen program. Upam – in dobro kaže – da bo tako tudi v bodoče.