SEKCIJA ZA RUSKE PASME

 

Info

NELI ŠULER

vodja Sekcije za ruske pasme

Tel: + 386 31 578619 ali + 386  3 5707 817

 

E-pošta: neli.suler@siol.net

ČRNI TERIER - Russkiy Tchiorny Terrier

Št. FCI stand.: 327

PROFIL LASTNIKOV RUSKIH ČRNIH TERIERJEV V RUSIJI

Ruski črni terier je nedvomno pasma, ki si zasluži več pozornosti. V Sloveniji je še vedno skoraj neznana, marsikje pa ni več tako. Veliko je napisanega o pasmi, le malokdaj pa si ogledamo njene lastnike: mar ni lastnik ogledalo lastnega psa oz. obratno? Tudi Ruse z Altaja je zanimalo ogledalo, zato so naredili anketo o lastnikih ruskih črnih terierjev in kot primerjavo anketo o lastnikih rotvajlcev.

 

Takoj je padlo v oči,da je RČT izrazito "ženska" pasma, saj je med lastniki psov kar 83% žensk. Pri RW je to razmerje blizu 50/50.
Lastniki RČT so večinoma aktivni(e) kinologi(nje), kar 58% lastni(c)kov ima stalne zadolžitve v kinoloških organizacijah. Med RW je takih samo 15%. Več kot 30% ima doma dva ali več psov.


Zanimivi so motivi lastništva ruskega črnega terierja:
* z namenom vzreje -24% ( primerjava RW -9,5%)
* čuvaj (telesni stražar)- 20% (RW -33%)
* "družinski član" - 32% (RW -43%)
* samo zase (za sprostitev) - 24% (RW-14%)


V nobeni izmed skupin ni noben anketiranec potrdil, da bi imel psa z namenom ustvarjanja dobička. (OP.: Natalija Kolenc, njihovi moskovski kolegi se ne bi strinjali, glede na zasoljene cene mladičev ! )

 

Redko se pojavljajo na razstavah, samo16% razstavlja več kot 3 krat letno. Vzroki so zelo različni. 6,6% jih je navedlo pomanjkanje časa (pri RW prezaposlenih 27%), pomanjkanje sredstev - 25% (RW -18%).
Kam hodijo lastniki črnih terierjev? Na monopasemske specialke - kar 71% je takih (RW - 56%). Kot glavni pogoj za prijavo na razstavo so navedli profesionalizem sodnika (pri RW ni bilo akcenta na sodnika).
Naj dodam rezultate anketiranja v Moskvi: 92% vprašanih je mnenja, da je preverjanje značaja RČT obvezno pri vzrejnem pregledu in 25% za preverjanje na vseh razstavah.

 

Iz rezultatov ankete, ki so jo naredili v Sibiriji med lastniki ruskih črnih terierjev in med lastniki rotvajlcev, lahko sklepamo, da je v Sibiriji obraz lastnika RČT precej simpatičen. To je mlada ženska, srednjega sloja, velika ljubiteljica živali, ki ne glede na visoke stroške vzdržuje enega, dva in celo več psov. Je zagrizena privrženka svoje pasme. Svojega psa da oceniti samo uglednemu in priznanemu sodniku. Pogosto prostovoljno dela v pasemskem klubu.


V Rusiji je pasma zelo spoštovana, saj za aktivne kinologe izbor pasme ni naključje. Kar 1/4 vprašanih ima pasmo zato, ker je vzrejno zanimiva, ostalih 3/4 pa jo ima zaradi značajskih lastnosti. In če ostanemo še pri številkah, velja omeniti, da je pasma v njeni domovini zelo priljubljena in številčna, saj je bilo v zadnjih desetih letih v Rusiji prijavljenih kar 19.000 rodovniških psov te pasme.

Na kratko poglejmo še stanje v Sloveniji in v bližnji okolici. Število psov in kvaliteta te pasme v Evropi vidno narašča, vse več vzrediteljev se odloča zanjo. Vidimo jih na mednarodnih razstavah, kjer pogosto pridejo do vidnih dosežkov v Best in Show-u. Npr.: zadnji primer na CACIB Portorož: 2 mesto BIS ADRIA WINER 2002 v Portorožu. Zelo uspešna in številna (število psov je zelo okvirno) je v Italiji (1500), na Poljskem (2000), Češkem (500), Slovaškem (200), v Nemčiji (900), na Madžarskem (1300) in Finskem (300), v Angliji (140), Sloveniji (70), na Hrvaškem (15). V Sloveniji so se prvi črni terierji pojavili v sredini 90-ih let, od takrat poteka vzreja spontano in nenačrtovano. Da bi popravili situacijo, smo organizirali sekcijo ruskih črnih terierjev, ki ima zelo ambiciozne načrte. Organizacijsko in strokovno podporo črpamo doma pri Slovenskem klubu za velike pasme in molose, za kar gre zahvala strokovnemu vodstvu. Odločili smo se za povezovanje z Mednarodnim klubom RČT (vključuje 19 držav, Slovenija je aktivna članica) in z Nacionalnim ruskim klubom RČT v Moskvi, kjer nas dobro poznajo.
S kandidaturo Slovenije nam je uspelo pridobiti pravico za prireditev 3. evropske razstave RČT, ki bo potekala septembra 2003 v Lendavi!

 

pripravila Natalija Kolenc