SEKCIJA ZA RUSKE PASME

 

Info

NELI ŠULER

vodja Sekcije za ruske pasme

Tel: + 386 31 578619 ali + 386  3 5707 817

 

E-pošta: neli.suler@siol.net

ČRNI TERIER - Russkiy Tchiorny Terrier

Št. FCI stand.: 327

MEDNARODNI SIMPOZIJ V NITRI

Mednarodni klub ruskih črnih terierjev je v Nitri na Slovaškem organiziral simpozij o tej pasmi, ki je v našem prostoru še vedno redka. Simpozij je zbudil veliko zanimanje, udeležilo se ga je 70 predstavnikov iz 19 različnih držav, vključno z ZDA in Anglijo. Slovenijo je zastopala sekcija Ruskih črnih terierjev (N. Kolenc), ki deluje v okviru Kluba za velike pasme in molose. Rusijo je predstavljala številna delegacija vzrediteljev na čelu z mednarodno sodnico in vodjo nacionalnega in mednarodnega pasemskega kluba Marino Gerasimovo. Med gosti so bili novinarji kinoloških revij, predstavniki lokalnih kinoloških organizacij, funkcionarji z notranjega ministrstva Slovaške, simpozij pa je odprla podpredsednica slovaške vlade M.Kadlečikova.

 

Srečanje je potekalo v duhu medsebojnega spoznavanja, saj se je prvič zbralo toliko predstavnikov različnih držav in klubov, ki so predstavili stanje pasme in razvoj dogodkov pri njih doma.

 

Predstavljena statistika o številu psov te pasme po državah je naslednja: močno vodi Rusija, kjer je bilo v zadnjih 10 letih prijavljenih 19.000 psov z rodovniki, Poljska -2000 (okvirno), Madžarska - 1300, Italija - 1500, Češka- 500, Slovaška-200, Finska- 300, Estonija- 400, Anglija - 140, Slovenija - 70, Hrvaška - 10 ... Pozornost je pritegnilo poročilo iz Rusije, da je pasma v vzponu, kar potrjuje statistika: samo v letu 2000 so izdali rodovnike 2350 mladičem (342 legel), prijavljenih je 183 vzrediteljev. V petih letih, odkar lahko uradno pridobivajo naziv šampiona Rusije, ga je pridobilo 300 psov.

 

V Rusiji veljata dva standarda, FCI od leta 1984 in standard Ruske Kinološke Federacije (RKF) iz leta 1996. Veljavni standard št.327 (FCI) zaostaja za trendi v pasmi, zato je bil že pred tremi leti s strani RKF vložen nov predlog standarda, ki bo pripomogel k boljšemu razumevanju pasme pri sodnikih in vzrediteljih. Pogosto se namreč dogaja, da ime pasme "terier" zavaja, saj je pasma po poreklu, anatomskih značilnostih in obnašanju - molos, "terierskost" je hiba pasme.

 

V zvezi s pogostejšo omembo ruskega črnega terierja kot delovnega psa je Marina Gerasimova, velika zagovornica obveznega šolanja psov, povedala naslednje: pasmo v Rusiji dejansko obravnavajo kot delovno in opravljajo preizkus naravnih zasnov, klub Ruskih črnih terierjev pa uspešno nastopa na državnih tekmovanjih. Vendar za uradno priznanje FCI nimajo psov z izpitom IPO 3, v Rusiji je to nov in malo popularen program šolanja (imajo svoje programe). Zato za pasmo velja defenicija pes-spremljevalec, kar tudi dejansko je. Nikakor ne drži, da je to agresivna pasma, kakor jo prikazujejo v zahodnih pasemskih priročnikih, nasprotno - agresivnost je značajska (vedenjska) hiba.

 

Organizator simpozija je Mednarodni klub RČT, ustanovljen leta 1997, ima svetovalno in razstavno dejavnost, povezuje države, klube in posamezne vzreditelje v tujini, predstavlja ruske vzreditelje in njihove dosežke.

 

Mednarodni klub ruskih čnih terierjev ima svojo internetno stran: www.dogs.ru. Obiščite jo, to je največja zbirka informacij, strokovnih in poljudnih prispevkov o pasmi v angleškem in ruskem jeziku. Sodniki, vzreditelji in radovedneži, vsakdo lahko najde nekaj zanimivega zase. Lani je bila ta stran izbrana za najboljšo in najbolj urejeno kinološko internetno stran v Rusiji.

 

Naslednji dan je potekala I. evropska specialna razstava ruskih črnih terierjev. Sodelovalo je preko 100 psov, skoraj vse pokale pa so dobili predstavniki ruske delegacije, njihovi psi so izjemno kakovostni in odlično pripravljeni k razstavi - potovanje s psom v tujino je za navadne kinologe pravo razkošje, zato je "slučajnih" zelo malo.

 

V Sloveniji deluje sekcija Ruskih črnih terierjev pri klubu za velike pasme in molose. Pripravljeni smo vam odgovoriti na vaša vprašanja v zvezi s pasmo, še posebej vabimo vzreditelje, ki jih zanima ta prelepa pasma.

 

pripravila Natalija Kolenc