SEKCIJA ZA SHAR PEIJE

 

Info

ŠPELA GOLOB

vodja Sekcije za shar peije

Tel: + 386 40 898 223

 

E-pošta: sekcija@shar-pei.si

Spletna stran: http://sharpei.skvpm-klub.si

ŠAR PEJ - Shar pei

Št. FCI stand.: 309
OPIS PASME Opis pasme je prispevala Špela Golob

Izvor: Kitajska

Zgodovina: Glede na to, da so na nekaterih delih iz kitajske dinastije Han (206 pr.n.št. – 220 n.š.) upodobljeni psi podobnih značilnosti, kakor jih ima današnji shar pei, domnevajo, da so bili njegovi precej večji daljni predniki pred približno dva tisoč leti razširjen v Tibetu, in severnih predelih Kitajske. Pasmi je večkrat grozilo izumrtje. V 40. letih 20.stoletja so kitajski komunisti skoraj zadali pokončni udarec tej pasmi. Vsilili so zelo visoke davke na lastništvo psov, tako da so si lahko samo ekstremno bogati ljudje privoščili razkošje pasje družbe. Psi so bili razglašeni za "dekadenčno, boržuazno razkošje", hkrati pa je bilo vzrejanje psov prepovedano. Posledica tega pritiska se je pokazala v 50. letih, ko je ostalo samo še nekaj predstavnikov te plemenite pasme dinastije Han raztresenih po Kitajski. Simpatizerji shar peijev v Macaou in Hongkongu so rešili in priložnostno vzredili kakšno leglo, vseeno pa je bila pasma na robu izumrtja. Leta 1978 je bil v knjigi Guiness Book of World Records omenjen kot najredkejša pasma na svetu. V sedemdesetih letih prejšnega stoletja so se za pasmo zavzeli ameriški vzreditelji, leta 1981 pa je prvi shar pei prispel tudi v Evropo. 4. januarja 1990 je bil v slovensko rodovno knjigo vpisan prvi shar pei.

Skupina: II.skupina po FCI

Uporaba: Prvotno je bil pastirski in lovski pes v lasti poljedelskih kmetov južnih provinc, danes pa je družinski pes.

Življenjska doba: od 10 - 12 let

Videz: Shar peiju ni po videzu podobna nobena pasma psov na svetu. Kitajski standard ga opisuje zelo slikovito: školjkasta uhlja, metuljast smrček, glava v obliki melone, vrat vodnega bivola, zadnji del konjev in zmajeve noge.

Je dejaven, kompaktnega in močnega telesa s kratkim hrbtom, ter širokimi in globokimi prsmi. Gube po vsem čelu in plečih, majhna uhlja zapognjena proti očem in povodnemu konju podobna glava, ki mu daje značilen videz. Smrček je črn ali ubran z barvo kožuha. Temne srednje velike oči mu dajejo žalosten in resen izraz. Ima modro obarvan jezik in notranjost ustne votline. Tanek, okrogel in visoko nasajen rep je lahko upognjen, zavit ali pa je upognjen na katero koli stran hrbta.

Barva: krem, srnja, rdeča, soboljeva, rjava, črna in dilute barve (čokoladna, marelična, 5 točk rdeča, lila, isabela, modra)

Dlaka: Ime je dobil po ščetinasti dlaki, saj pomeni v kitajščini »peščen kožuh«. Dlaka je kratka, ščetinasta, trda in štrleča, nekoliko bolj priležna na ledjih in ne daljša od 2,5 cm. Obstajata dva tipa dlake: Brushcoat (daljša) in Horsecoat (krajša) in se značajsko med seboj dosti razlikujeta. Horsecoat je pes, ki bo izval vašo inteligenco in vas zabaval kot klovn. Brushcoat mladiček hitro dozori in je manj aktiven kot njegov brat horsecoat shar pei. Pogosto so bolj zadovoljni, če lahko poležavajo po stanovanju, vendar naj vas to ne zavede, saj so zunaj pravi raziskovalci. Prav tako kot horsecoat shar peiji so trmasti in teritorialni, vendar so te značilnosti izražene v manjši obliki.

Oskrba: Nezahtevni za nego saj so izredno čisti psi (ne marajo dežja, zelo redki uzivajo v kopanju v  morju, rekah ipd; izogibajo se blatnim površinam...), občasno krtačenje z gumijasto krtačo v času menjavanja dlake, občasno striženje krempljev, če se ne sprehaja dovolj po trdi podlagi in redno čiščenje zob.

Višina: 44 - 51 cm plečne višine

Teža: Psi 20 - 30 kg, psice 18 - 25 kg.

Temperament: Trmast, teritorialen, neodvisen, zvest, vdan svoji družini.

Čuvaj: V domačem okolju je pozoren, s svojim globokim laježem opozori na tujca oz. prišleka.

Zaščita: Ne.

Bistroumnost: Zaradi svoje inteligence se zelo hitro učijo, brez prisile.

Zmožnost šolanja: Priporočljivo je šolanje poslušnosti, nikakor obrambe.

Dober z otroci: Da, vendar mora imeti pozitivne izkušnje z njimi že v času svoje socializcije.

Dober z drugimi živalmi: Z drugimi psi in ostalimi živalmi se dobro razume, če je bil primerno socializiran že v mladosti. Najraje se druži z istimi predstavniki pasme.

Odnos do tujcev: Do tujcev so nezaupljivi, zadržani, vzvišeni, ponosni.

Domače okolje: Ni primeren za bivanje na prostem. Na lastnika se zelo naveže, zato je najsrečnejši, če preživi čim več časa ob njem.

Primeren vodnik: Sproščen, odločen, z dovolj časa za vsakodnevne sprehode in igro s psom. Človek, ki spoštuje značajske lastnosti pasme.

Potencialni problemi obnašanja: Agresija, če pes ni pravilno in pravočasno šolan.

Potencialni problemi z zdravjem: Lahko nastanejo alergije na koži zaradi nepravilne prehrane. Amiloidoza (odpoved ledvic) je eden najpogostejših razlogov za prezgoden pogin, zato je zelo pomembno, da kupite shar peija pri vzreditelju in ne pri preprodajalcih.

Nasveti: Predno bo shar pej postal član vaše družine poskušajte pridobiti čimveč informacij o pasmi pri poznavalcih pasme in se poučite o obeh tipih, kajti pes je življenska obveza! Shar pei mladički so ljubki, gubaste kepice z ljubečim izrazom. Zaradi njihove ljubkosti lahko njihovi novi lastniki ne socializirajo psa pravočasno in kar je bilo ljubko pri 9 kg težkem mladičku ni tako ljubko pri 20 kg ali več težkemu odraslemu psu!

Potrebuje socializacijo z drugimi živalmi in čim več pridobljenih novih izkušenj izven doma.

Opomba: Biti lastnik shar peija je vredno vsega truda, saj v zameno dajejo vedno več kot pa zahtevajo. Njihova vztrajnost, trma, želja po udobju, vas zasvoji zato je trditev premnogih lastnikov, da so kakor čips povsem na mestu.

 

 

Vzreditelji

SLOVENIJA

 

Psarna Dragon Lady
Špela Golob, Ljubljana
E-mail: dragonlady@shar-pei.si, tel.: 040-898-223
http://www.shar-pei.si

 

Psarna Sleepy Star
Metka Jerina, Ljubljana
E-mail: metka_jerina@t-2.net, tel.: 041-460-434
http://www.sleepystar.si/

 

 

EVROPA

Psarna Del Peodoro

Gabriella Zaro, Gorica, Italija
E-mail: peodoro@hotmail.com, tel.: 0039 34 60 09 72 45 (opomba: govorijo slovensko)
http://www.peodoro.it/

 

Psarna Bailandijiu´s

Michael & Yasmine Richter, Germany
http://www.shar-pei-hof.de/

 

 

Zanimivosti

Standard

Plemenjaki

Fotogalerija

1. Mednarodni kongres za shar peije, Lendava 17.09.2005

SHAR PEIPER - uradna publikacija Sekcije za shar peije pri SKVPM