SEKCIJA ZA SHAR PEIJE

 

Info

ŠPELA GOLOB

vodja Sekcije za shar peije

Tel: + 386 40 898 223

 

E-pošta: sekcija@shar-pei.si

Spletna stran: http://sharpei.skvpm-klub.si

ŠAR PEJ - Shar pei

Št. FCI stand.: 309

1.MEDNARODNI KONGRES ZA SHAR PEIJE

17.09.2005, Lendava, Slovenija

17. septembra se je zgodil težko pričakovani 1. Mednarodni kongres za šar peje, ki ga je organizirala Sekcija za shar peije pri SKVPM (Slovenski klub za velike pasme in molose). Velik in eden najpomembnejših dogodkov, ki se je zapisali v zgodovino šar pejev v Sloveniji in Evropi, se je odvijal prav v Lendavi, kjer je tudi sedež kluba SKVPM.

Kongres je predstavljal prvo tovrstno srečanje vzrediteljev, veterinarjev, kinoloških sodnikov in drugih strokovnjakov s področja pasme šar pei. V okviru kongresa smo diskutirali in izmenjali znanje o standardu, vzreji in problematikah pasme. K sodelovanju in realizaciji kongresa so bili povabljeni predvsem ljudje, ki so v zgodovini pasme šar pei pustili največji pečat.

 

Špela Golob

vodja Sekcije za shar peije pri SKVPM

Linda Reinelt-Gebauer

Otvoritveni govor je imel častni predsednik kluba SKVPM g. Štefan Šinko, ki je poudaril, kako pomembni so taki dogodki za pasmo. Ker je bil kongres mednarodne narave, je zaželel dobrodošlico vsem tujim gostom, ki so prišli iz Madžarske, Avstrije, Italije, Nemčije, Belgije, Švedske, Kanade in Australije.

Špela Golob, vodja Sekcije za shar peije pri SKVPM, je pripravila predavanje o delovanju sekcije ter pasmi v Sloveniji. Predstavila je šar peije, ki so dosegli vidnejše rezultate doma in v tujini, ter vse, ki so zaključili Ch. J. Slo (14) ter Ch. Slo. (28) s fotografijami, ki so jih poslali lastniki psov. Na žalost nekateri lastniki niso želeli objave fotografij v kongresnem zborniku, kar je velika škoda, saj so bili odzivi tujih udeležencev pozitivni glede na slovensko vzrejo. Poudarila je, da se slovenski lastniki srečujejo s problematiko medsebojnega nesodelovanja vzrediteljev, še posebno je pogrešano izmenjevanje izkušenj in mnenj, ki so nujna pri vzreji in izboljšanju stanja katerekoli pasme. Njeno osebno mnenje je bilo, da sodelovanje med vzreditelji niso le idealistične sanje, temveč nujnost. Vsak vzreditelj mora ceniti delo ostalih, ter razvijati pozitiven odnos z njimi, ne ozirajoč se na to koliko časa so dejavni v kinologiji. Poudarila je, da imamo pasmo le v občasni oskrbi, ter ne dopuščati, da so v ospredju osebni interesi.

Kot gostja se je kongresa udeležila ga. Linda Reinelt-Gebauer, vzrediteljica, ki je prva pripeljala šar peja v Evropo. Predstavila nam je zgodovino in razvoj pasme v Evropi od leta 1979 pa do danes. Njena predstavitev je bila že po samem naslovu zelo zanimiva, saj smo izvedeli mnogo novih podatkov od osebe, ki je ustvarjala zgodovino šar peijev. Zanimivo je bilo prisluhniti, kako so reševali probleme, saj so bili pionirji v vzreji pasme šar pej in tako rekoč o le-tej niso vedeli veliko. Vsi prisotni smo bili deležni tudi prijetnega presenečenja, saj je ga. Linda opremila svoj tekst z velikim številom zgodovinskih fotografij, ki smo jih prvič videli prav na kongresu.

dr.vet. Boštjan Vidic

Jeannine Smets

predsednica Shar pei kluba v Belgiji

Na kongres sta bila povabljena tudi dva priznana veterinarja dr.vet. Boštjan Vidic, dr. vet. med. in dr.vet.. Tomaž Pust, dr.vet. med. Prvi nam je v svojem predavanju predstavil problematiko alergij, s katero se pasma šar pej tudi srečuje. Osredotočil se je na alergije na prehrano ter reševanje te bolezni oz. zdravljenje tega problema. Predavanje je bilo zelo zanimivo in kvalitetno, saj je bilo na koncu postavljenih kar nekaj vprašanj. G. Pust je pripravil predavanje o vlogi lastnika v stomatologiji. Predstavil je dentalne anomalije, ki se pojavljajo pri tipu lobanje (mezaticefalni tip) v katerega spada tudi shar pei, ter kako opravljajo korekcije. Prikazal nam je kratek film o ustni higijeni psa, ter nove izboljšane produkte, ki jih že najdemo na tržišču, saj se le malo lastnikov zaveda kako velik vpliv ima plak na zdravstveno stanje psa.

Kongresa se je tudi udeležila tudi ga. Jeannine Smets, predsednica Shar pei kluba v Belgiji. Predstavila nam je zgodovino in vzrejo šar pejev v njihovi državi. Na naše presenečenje lahko tamkajšnji vzreditelji parijo mlajše pse in pogosteje kot pri nas. Ugotovili smo, da imamo v Sloveniji bolj stroga pravila in določila, da lahko psi pridobijo vzrejno dovoljenje. Po drugih državah tudi ne opravljajo pregledov legel, saj se jim zdi le-to nemogoče glede na velikost določene države, zato je Slovenija v tem pogledu kot majhna država v prednosti.

Isabella Pizzamiglio

predaja kipca gostitelju naslednjega kongresa

predstavnica Shar pei kluba v Belgiji Jeannine Smets

Na kongresu so gostili tudi ga. Isabello Pizzamiglio, ki je prva pripeljala šar peja v Italijo ter imela hkrati tudi prvo leglo v tej državi. Pasmi je predana že več kot 20 let in v teh letih je navezala veliko mednarodnih stikov z ostalimi vzreditelji po svetu. Predavala je o pomenu mednarodnega sodelovanja med vzreditelji ter o vplivu uvoženih šar pejev na vzrejo v Italiji. Poudarila je, da je pravi čas za ustanovitev Evropske unije šar pejev. Istih misli so bili tudi ostali govorniki, saj so v svojih predavanjih vsi omenjali združenje klubov na evropski ravni.

H kongresu so povabili tudi slovensko sodnico Andrejo Čučnik kot dobro poznavalko pasme ter članico vzrejne komisije. Predavanja se žal ni uspela udeležiti zaradi obveznosti na mednarodni razstavi psov v Lendavi, zato pa so prebrali njen članek o vzrejnih pregledih in vzreji v Sloveniji. Očitno je bila tema, ki jo je pripravila zelo zanimiva vsem prisotnim, saj se je razvnel pogovor o različnih pravilnikih v tujih državah.

Kongresa sta se udeležili tudi dve priznani mednarodni sodnici, ga. Carmyn Kingston iz Avstralije ter ga. Flora Mackenzie iz Kanade, ki sta bili vidno zadovoljni nad programom ter predavanjem govornikov. Žal se slovenski sodniki, ki sodijo to pasmo povabilu niso odzvali.

Na koncu kongresa je ga. Linda Reinelt-Gebaurer spregovorila v imenu vseh navzočih ter se zahvalila Špeli Golob za izjemno organizacijo, odlično pripravljen program ter za čudovito vzdušje, ki je trajal ves čas kongresa. Za vsem tem mora biti velik entuziast ter velik ljubitelj pasme, da se lahko zgodi tak dogodek, kot se je v Lendavi, v majhni Sloveniji!

Kongres smo zaključili ob šampanjcu z velikim optimizmom za prihodnost pasme. Na zabavi smo tudi izbrali naslednjo državo. oz klub, ki bo organiziral drugi mednarodni kongres, ki bo v Belgiji leta 2007. Kasneje so na večerji so predstavniku naslednjega kongresa ge. Jeannine Smets častno predali kipec v obliki šar peja. Nagrado je prejela tudi ga. Katarina C-Karlson iz Švedske, ki je prepotovala veliko kilometrov, da se je lahko udeležila kongresa. Kongres se je zaključil pozno v noči, za vse misli je bilo premalo časa.

 

članek pripravila Špela Golob

Foto: Matjaž Zupanc